Paul van Oordt  SQL Services

Freelance SQL Server specialist en troubleshooter, Utrecht / Antwerpen

0627400408 - WhatsApp - info@vanoordt.nl
LinkedIn - curriculum vitae
vanoordt.nl - English
nieuwsbrief

Aanbevelingen voor SQL Server-ontwikkeling

Hier volgt een checklist voor het ontwikkelen van een SQL Server-applicatie. Deze lijst kan je gebruiken bij het zelf ontwikkelen van software, en ook bij het beoordelen van software van derden, bijvoorbeeld in het kader van pakket-evaluatie. Onderstaande regels dragen bij aan een goed onderhoudbare en goed presterende applicatie met een optimale afgedwongen kwaliteit van data.

Wat betreft mijn diensten, ik doe geen lange ontwikkeltrajecten, maar ik kan wel heel goed een ontwikkelteam bijscholen of adviseren bij het modelleren en de bijbehorende algoritmiek en code. De ervaring leert dat hoe eerder ik erbij betrokken word, hoe beter het resultaat en hoe minder werk er hoeft te worden overgedaan. Een frisse blik van buitenaf kan een systeem zeer ten goede komen. Dit is vooral het geval bij het aanpassen van bestaande software. Sommige ideeën over hoe het datamodel kan worden verbeterd, leven mogelijk al jaren, maar zijn misschien net niet optimaal.

De typische duur van een opdracht is één of enkele dagen. Kennisoverdracht staat altijd centraal. Zie ook de mogelijkheid van een in-house SQL Server crash course.

Planning en ontwerp

Als je een SQL Server-toepassing gaat ontwikkelen, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden die het product biedt. Onderstaande features moet je in een vroegtijdig stadium overwegen omdat het later alsnog gebruiken grote aanpassingen vereist. Evalueer je een pakket van een derde, dan krijg je een idee van het kennisniveau van de leverancier, en in hoeverre de applicatie aangepast is aan nieuwe features van SQL Server.

Hier volgt een incomplete lijst van features die je enigszins moet kennen en begrijpen, respectievelijk waarvan je wilt dat de leverancier van een pakket ze waar toepasselijk gebruikt heeft.

Modellering en database design

Let op: Het onderstaande geldt ook wanneer je code first ontwikkelt met een ORM zoals Entity Framework.

Bij het modelleren en creëren van databases en tabellen is het volgende aanbevolen.

Programmeerconstructies

Voor het schrijven van duidelijke, correcte, onderhoudbare en goed presterende T-SQL code is het volgende aanbevolen.

Performance

De meeste van de bovenstaande aanbevelingen zijn niet alleen goed voor datakwaliteit en correcte en onderhoudbare code, maar ook voor performance. Meestal is het afwijken van deze principes ten behoeve van performane een slecht idee. Specifiek op het gebied van performance adviseer ik voor de ontwikkelaar nog het volgende:

 

(c) Paul van Oordt, vanoordt.nl
 

vanoordt.nl Laatst gewijzigd: 28 december 2022